Hoe vroeger anders werd


De Willie's Hoeve in Culemborg

In “Hoe vroeger anders werd” staat het leven van mijn ouders centraal.  Ze moeten gezien worden als prototype van de generatie uit de jaren 30-60 in Culemborg. 

 

Hoe is die generatie opgegroeid en hoe leefde men in die tijd? Wat voor werk deden de voorouders, welke beroepen en ambachten kwamen in de familie voor, hoe leefden die mensen en hoe ontwikkelde een familie zich door de tijd heen?

 

De vader van mijn moeder (Nicolaas Wagemaker) was al voor de oorlog de rechterhand van de heer Van Dam, die een kwatenfabriek in Culemborg had. Nicolaas reisde het hele land af met de kwasten. Mijn moeder groeide aan de Stationssingel op en had een best leventje: ze speelde piano en deed aan sport. 

 

De vader van mijn vader (Karel Eulink) werkte voor de werkverschaffing, tot hij een baan kreeg als lampenkapmonteur bij de Gispenfabriek. Zijn vrouw deed thuiswerk en naaide lampenkappen. Ze hadden het thuis niet zo breed. Mijn vader had daardoor een totaal andere jeugd dan mijn moeder. Terwijl vader genoot van het buitenleven, de wandelingen met zijn opa en zelf gesneden bootjes liet varen op de sloot, maakte mijn moeder zich druk om haar kleren; ze had strikken in alle kleuren van de regenboog. En toch zijn deze twee verschillende levens samen gekomen. 

 

Het is het verhaal van een jong stel in Culemborg. U volgt het stel vanaf hun jeugdtijd tot en met hun gezamenlijke tijd in de kleine boerderij 'De Willie's Hoeve'. Het is een zwart-wit beeld wat ik hier schets, maar het complete verhaal geeft uiteindelijk alle kleur aan hun belevenissen. Ik hoop dat u hun levenswandel wilt volgen.

 

U krijgt unieke beelden te zien van foto's die mijn vader nooit eerder heeft ontwikkeld. Ze schetsen een beeld van de mens en het landschap in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

 

Ik hoop dat u het leuk vindt om mij in dit thema te volgen, over hoe vroeger anders werd...

 

Ik wens u veel leesplezier