Oefening Combi 1955

Dienstplicht tijdens de Koude Oorlog – Dagboek Kees Eulink – Deel 30

Dinsdag 15 februari 1955

 

Bij deze oefening waren wij ingeschakeld als relais station. We stonden om 05.30 uur op want om 6 uur moesten we vertrekken. Bij aankomst in Oosterhout gingen we naar een geschikte, maar vooral warme staanplaats zoeken want het vriest behoorlijk.

 

Het resultaat van ons zoeken was een directiekeet bij het waterpompstation Noord West Brabant. We hadden een electrische straalkachel en electrische verlichting. We gingen eerst de toestellen plaatsen, daarna de antennes opzetten. We begonnen 8.30 uur. Om 10.30 stonden er 2 antennes wat niet zonder moeite ging door het struikgewas. Daarna gingen we eten en een cigaretje roken.


Om 12.30 uur waren alle antennes klaar. Toen we om 13.10 in de lucht kwamen, waren wij de eersten. Om 13.45 kreeg 'Granaat'(wij) verbinding met 'Broodplank' (Vught) met een sterkte van 55 in II. Om 14.25 uur was er verbinding met 'Olijf' (Bergen op Zoom) sterkte 30 in I. Na 5 minuten waren de posten doorverbonden.

Daarna hebben we koffie gezet en gegeten want we hebben gevechtsrantsoenen, dus roken we ook gratis. Ik ben toen een wandeling door de bossen gaan maken. Het is prachtig zonnig weer. Ik heb een foto gemaakt van de antennes. Om 17.00 uur zaten we weer aan de koffie. Ik zit vanavond van 22 tot 03.00 uur wacht, daarna sgt Muermans tot 08.00 uur.

Ik heb een foto gemaakt van de antennes

Het vriest behoorlijk

Om 19.45 uur zijn de jongens het dorp ingegaan, ik bleef zitten omdat ik nog wat te doen had. Ik heb een poosje met de machinist zitten praten. Wij hebben geprobeerd het aggregaat op de van te laten draaien, maar dat wilde niet lukken. Ze zijn op het moment druk met het draaggolfapparatuur. Om 22.00 uur kreeg ik bezoek van de baas van dit bedrijf met z’n vrouw [waterpompstation Noord West Brabant].

 

Militairen van een ander onderdeel zijn aan het oefenen geweest rondom in de bossen. Er zijn heel wat losse flodders afgeschoten. Toen de jongens terug kwamen, brachten zij een flesje donkerbruin mee. Verder heb ik tot 03.00 uur opgezeten, half slapend en wakker.

Dienstplicht tijdens de Koude Oorlog – Dagboek Kees Eulink – Deel 31

Woensdag 16 februari 1955

De verbinding is nog steeds goed. Ik werd om 08.45 uur wakker. Na me gewassen te hebben gingen er enkele biscuits naar binnen. We kregen bezoek van sgt v. Arkel (aggregaat monteur) en nog een monteur en de jeep chauffeur, alle drie blauw van de kou. Maar onze koffie deed het goed en de electrische kachel nog beter. Toen ze weggingen zijn Bodee en ik het dorp ingegaan om melk te kopen, maar eerst gingen we naar “moeke” ofwel “Café ’t Voorntje” om een warme bak sop te drinken en een praatje met Corrie te maken, de ster van het café. Na een uur kwamen we aan de melk toe, daarna gingen we terug.

Eerst gingen we naar 'moeke' ofwel 'Café ’t Voorntje' om een warme bak sop te drinken en een praatje met Corrie te maken, de ster van het café

Er werd net van frequentie gewisseld want de verbinding met Olijf was sjit. Na enige complicaties was het weer goed en gingen we eten. Na het eten gingen een paar van ons het dorp in waarschijnlijk naar Moeke! Vanmiddag om 14.00 uur riep Broodplank ons op en zei dat het een complete sneeuwstorm bij hun was. Bij ons begon het ook iets te sneeuwen, later harder en harder tot de hele zaak wit was. Wij liggen heel erg lui op de vloer te rusten en te lezen, buiten sneeuwt het nog steeds. Ik heb mijn rolfilm volgemaakt met een opname in de sneeuw en een binnenopname.

Wij liggen heel erg lui op de vloer te rusten en te lezen, buiten sneeuwt het nog steeds

De beide eindstations zijn nu bezig met de telex, maar het wil niet erg lukken. Vanavond zijn we naar 'Moeke' geweest. We hebben daar gebiljart en een beetje gepraat. Om 22.15 uur gingen we terug en toen naar bed. Buiten was het spiegelglad, het had eerst gedooid en toen gevroren.

Dienstplicht tijdens de Koude Oorlog – Dagboek Kees Eulink – Deel 32

Donderdag 17 februari 1955

 

Om 07.30 uur stonden we op. Eerst hebben we gegeten en toen de persoonlijke spullen inpakken. Daarna begonnen we, na het bericht van ophouden om 08.00 uur gekregen te hebben, de toestellen in te pakken. Daarna lieten we de antennes neer. In tijd van 1 ½ uur was alles klaar voor inpakken. Toen zijn we met de 3 tonner aar Moeke gegaan en daar 10 sneetjes brood naar binnen gewerkt. Om 10.30 uur waren we daar, om 12.30 gingen we terug om de wagen in te laden. Om 13.00 uur gingen we op weg naar Bergen op Zoom. Daar hebben we de wagen leeg gehaald en de post opgeruimd. Daarna was het cantinepauze. Ondanks de broodmaaltijd van 10.30 ’s morgens had ik om 15.00 uur weer een vreselijke honger zodat ik genoodzaakt was mijn laatste twee kwartjes op te maken aan sprits 6 stuks en 1 koffie.

“De avond werd gevuld met baden (dat was wel nodig), scheren en koperpoetsen en blancoën, want morgen is er vlaggenparade ter eere van Prinses Marijkes verjaardag en het 81 jarig bestaan van de Verbindingsdienst

De avond werd gevuld met baden (dat was wel nodig), scheren en koperpoetsen en blancoën, want morgen is er vlaggenparade ter eere van Prinses Marijkes verjaardag en het 81 jarig bestaan van de Verbindingsdienst. Zo is de oefening weer ten einde. Voor onze post was ze wel aardig, maar onze tegenposten sliepen en werkten in tenten en dat bij een vorst van -15°C ’s nachts. Bij Broodplank had men het ook koud en Andriessen zou wel warmte versieren. Hij ging naar een boer en kreeg daar gedaan een potkachel los te peuteren uit de voorkamer, “maar ik moet hem wel terugkrijgen en de pijp ook”, aldus de boer.

“O moeten jullie stroo hebben om op te slapen. Nou misschien is er nog wel afgewerkt stroo met paddenstoelen en anders ga je zo maar op de grond slapen”

Op de [scleegh, onleesbaar] kazerne kregen zij een 'kitje' kolen maar het was ruim een mud. De kachel snorde best in de tent en na afloop brachten ze hem bij de boer terug en een ½ mud kolen. Bij Olijf vroegen zij om stroo om op te slapen. Het commentaar van “onze” luit was als volgt: “O moeten jullie stroo hebben om op te slapen. Nou misschien is er nog wel afgewerkt stroo met paddenstoelen en anders ga je zo maar op de grond slapen.” Nou de jongens zeiden “Dank u luit” maar haalden toen stroozakken van de kamer en sliepen daar op al mocht dat niet.