Markiezenhof 1954

Dienstplicht tijdens de Koude Oorlog – Dagboek Kees Eulink – Deel 3

In mei 1954 voltooide Kees de opleiding ‘Radioman Verbindingsdienst’ in Utrecht en werd hij overgeplaatst naar Bergen op Zoom. Hij kwam bij het 101e Verbindingsbedieningsbataljon in het ‘Markiezenhof’. “Het was een oud kasteel dat sinds de Napoleontische tijd als kazerne in gebruik was. Onze taak bestond eruit een voor die tijd nieuwe vorm van radiocommunicatie uit te testen. We werkten toen voor het eerst met frequentie modulatie (FM).zend- en ontvangapparatuur: Dat was spannend!

We gingen vanaf het moment dat we daar kwamen vrijwel elke week op radio-oefening met Amerikaanse ‘drietonners’ door het hele land”

De legering in het Markiezenhof was zeer slecht. We sliepen met achtenveertig man op één kamer en de bedden waren twee hoog. Er waren allerlei voorschriften van wat we op die kamers vooral niet mochten; ook geen water voor de schoonmaak gebruiken. De kamers zouden als monument in de oorspronkelijke staat teruggebracht gaan worden. Wij waren dan ook de laatste militairen die daar gelegerd werden. Ondanks dit minpunt had ik daar een geweldige tijd.

 

We gingen vanaf het moment dat we daar kwamen vrijwel elke week op radio-oefening met Amerikaanse ‘drietonners’ door het hele land. De ritten met die grote legervoertuigen waren fantastisch! Als onderdak hadden we dubbeldakstenten, eentje voor de apparatuur en eentje voor ons als slaap-woonplaats. Zo’n verbindingstroep bestond dan meestal uit zes man, inclusief onze sergeant die de leiding had. Onze pelotonscommandant was luitenant Holman, een strenge, maar aardige man. Kazernewacht deden we niet of nauwelijks omdat we altijd op pad waren en dat gold ook voor de wachtdienst. In het weekend mochten we met verlof.

“Het weekend dat je op de kazerne doorbracht had je soms corvée. Dat was niet zo’n fijne klus. Het was in de kazerne zo vuil, dat wanneer je ’s avonds schoon in bed ging, dan kwam je er ’s morgens weer vuil uit!”

De oefeningen waar hij met het Radioschakelpeloton aan deelnam vanuit Woensdrecht betroffen o.a. ‘Oefening Anna 1’ in juli 1954 te Breda en ‘Oefening Limburg’ in augustus 1954. Ook waren ze present tijdens de viering ‘900 jaar Ede’ waar ze in augustus 1954 deelnamen aan de ‘demonstratie burgerij’.

 

Het was aan de vooravond van een grootscheepse internationale oefening in Duitsland waar hij in het kader van de Koude Oorlog aan zou deelnemen.